Takip Ettiğim Podcast Kanalları

Erkan Ceylan
6 min readMay 25, 2020

Liste içerikleri ülkemizde Onedio ve Listelist gibi websiteleriyle yaygınlaşmaya başladı. Temelde editörlerin belirli alanlarda araştırmalar ve taramalar yapıp okuyucuların dikkatini çekecek kaynakları/bilgileri bir araya getirdiği bir içerik türü. Bu tarz içerikler Youtube kanallarında da sıkça başvurulan bir yöntem oldu. Kullanıcılar için beyzbol alanında Türkçe’ye çevrilmiş en iyi 10 kitabı bulmak 1 google araması kadar yakında artık.

Bu tarz derlemeler herhangi bir alanı merak eden ancak derin bir arama yapma vaktine sahip olmayan kişiler icin muhteşem bir kısayol oluşturuyor. Aynı zamanda alanında iyi kişilerin veya ilgi alanlarınızın ortak olduğu kişilerin önerilerine kolayca ulaşmanızı da sağlıyor. Ben kendim de ilgi alanlarını beğendiğim ya da işini iyi yapan kişilerin takip ettiği önerdiği kaynakları not almaya özen gösteriyorum. Bedavaya filtreleme hizmeti bir yerde.

Bu yazımla birlikte kendi takip ettiğim ve faydalandığım kaynakları listeler halinde sizinle paylaşmak istiyorum. Bunu hem nemalandığım bu içerikleri oluşturan kişilere kredilerini teslim etmek için hem de daha önce duymayan kişilerin de bu kaynaklardan yararlanması için yapıyorum.

Bu liste dinlediğim Podcast kanallarını içermekte. Yaklaşık 8 yıldır podcast dinliyorum. 2010 lu yılların başlarında Türkiye’de podcast kanalı çok az olsa da son yıllarda kanal ve seyirci sayısında inanılmaz bir artış olduğunu gözlemliyorum. Eğer şu ana kadar hiç podcast dinlemediyseniz bu yazıyı okuduktan sonra başlayacağınızı umuyorum. Hadi listeye başlayalım.

1 -) Potacast (Kaan Kural ve Orkun Çolakoğlu)

2010’lu yılların başı lise öğrenimine devam ettiğim yıllarımdı. O yıllarda NBA en çok takip ettiğim liglerden biriydi. NBA ile ilgili bulabildiğim her içeriği sömürürken Kaan Kural’ın twitterda bir podcast linki paylaştığını gördüm. O günden itibaren bir podcast bağımlısı oldum.

Potacast Kaan Kural ve Orkun Çolakoğlu’nun yıllardır doymayan bir iştahla düzenli olarak hazırladığı ve her bölümde tatmin edici içerik sunan bir kanal. NBA’e dair bilgi dolu ve çok keyifli muhabbetleri içeriyor. Hayatın stresi ve yoruculuğu karşısında sportif faaliyetler izlemek, okumak, dinlemek bana her zaman iyi gelmiştir. Size de iyi geleceğini düşünüyorum.

2 -) Fularsız Entellik (İmmanuel Tolstoyevski)

Immanuel’le(gerçek ismini kimse bilmiyor) ilk tanışmam Medium’daki bir blog yazısının dikkatimi çekmesi üzerine olmuştu. Kendi websitesi fularsizentellik.com da neredeyse her pazar paylaştığı blog yazılarını okumak hem cok keyifli hem de cok bilgilendiriciydi. Kendisini son 5 yıldır takip ediyorum ama öncesinde zaten bir eksisozluk efsanesiymiş kendisi. Podcast kanalı kurduğundan beri de her kaydını sektirmeden dinliyorum her içerikte feyizleniyorum.

Kanalın sloganı “Halk için halka rağmen entellik.” İçerik türü ise ortaya karışık; felsefe, ekonomi, siyaset, teknoloji, sosyoloji, kritik düşünme ne ararsaniz var. Adam zaten bilgi küpü, bir de her icerik icin deli gibi araştırma yapıyor, bilmedigi yerde bilmedigini ifade ediyor. Bu kanalda olaylarin ayrıntıları değil olguların kendisi tartışmaya açılıyor ve size bir kanaat dikta edilmiyor iki tarafinda argümanlarını açıklıyor ve dinleyiciye bir perspektif sunuyor Mr.Tolstoyevski. Genellikle monolog kayıtlardan oluşsa da son zamanlarda konuklu içerikler de geldi. Bir hayli dinlemesi keyifli bir kanal.

3 -) Zihnimin Kıvrımları (M. Serdar Kuzuloğlu)

M.Serdar Kuzuloğlu ya da nam-ı değer ‘İnternet Ekipler Amiri’ni çok tanıtmaya gerek yok. Kendisi içerik üretimi konusunda Türkiye internetinde bir markadır. Üniversitede 1.sınıftayken nasıl daha verimli çalışırım, kendimi geliştiririm araştırırken mserdark.com da bir listeye denk geldim. Her pazar yayınlanan bu liste Serdar beyin o hafta not aldığı bilgileri, okumalarını, öğrendiklerini ve merak ettiklerini içeren bir derlemeydi. Her pazar kahvaltıdan sonra ilk tükettiğim şey o blog yazıları olurdu. Her pazar tam saat 08.00’de hiç şaşmadan yayında olurdu.

Yıllarca takip edip ilham aldığım Serdar Kuzuloğlu Mart 2020’den beri bir podcast kanalıyla kendi zihninin kıvrımlarını her pazar paylaşmaya devam ediyor. Sizlerin de pazar günlerinize keyif katması için ısrarlı öneririm.

4 -) Nasıl Olunur? (Nilay Örnek)

Kesinlikle en sevdiğim podcast kanallarından biri. Gazeteci Nilay Örnek, her kayıtta farklı bir kişiyle ropörtaj gerçekleştiriyor. Bu kişilerin ortak özelliğiyse alanında Türkiye’nin en iyileri arasında olmaları ve Nilay Hanım’ın sorduğu güzel hazırlanmış sorulara içtenlikle ve net biçimde cevaplar vermeleri.

Her bölümü dinlerken elinize kağıt kalem alıp, notlar çıkarmanızı öneririm. Çünkü her bölümde ufkunuzu iki katına çıkaracak ve unutmak istemeyeceğiniz bilgi bombardımanına tutulacaksınız. Storytel’in sponsorluğunda gerçekleşen bu program, spotify ve simplecast gibi kanallardan da ücretsiz erişime açık.

5 -) Codefiction

Kendi tabirleriyle açıklayacak olursak “Türkiye’deki yazılımın kalitesini ve sektör problemlerini kendilerine dert edinmiş, farklı disiplenlerden gelen bir grup yazılımcının toplanıp, yazılım geliştirme yöntemleri ve teknolojileri üzerine konuştukları eğlenceli, saçma ama faydalı bir yayın.” Tam olarak bu aslında. Podcast serisi 4 yıldır devam ediyor ve onlarca bölümden oluşuyor. En temel konulardan, en teknik konulara kadar yazılım alanındaki her noktaya parmak basıyor ve konu hakkında parantezi genişletiyorlar. Tüm yazılımcılara tavsiye ederim.

6 -) Modern Sabahlar (Oktay, Fahir ve Ege)

Modern Sabahlar aslında bir radyo programı. Üniversite yıllarından beri arkadaş olan Oktay Demirci, Fahir Övünç ve Ege Kayacan’ın düzenlediği, yıllarca Radyo Odtü’de sabah 7–10 arası yayınlanan programın reklamsız ve şarkısız sohbet bölümlerini podcast formatına çevirip, internete yükleniyor.

Son derece eğlenceli ve keyifli sohbetler içeren, kendilerine ve dinleyici kitlesine has bir mizah anlayışı geliştiren programı 5–10 bölüm dinlediğinizde sizin de kelime haznenize yeni komik kelimeler geçtiğini fark edeceksiniz. Radyo Odtü yönetimiyle yaşadıkları anlaşmazlık nedeniyle farklı ulusal radyolarda yayınlanan program Oktay’ın Kanada’ya taşınmasının ardından şu anda iki kişiyle yola devam ediyor. Hala keyif vermeye devam ediyor. İçerik olarak güncel haberler üzerine yapılan mizah dolu yorumlar, şakalar ve Ege’nin deyimiyle taklalar içeriyor.

7 -) 42 Dakika (Gürman)

Gürman’ı ilk kez Fularsız Entellik kanalında Immanuel Tolstoyevski’nin kanalına konuk olduğu “Suriye ve Tartışamama Kültürü” içeriğinde tanıdım. Siyaset bilimleri, tarih ve kütürel konularda bilgi seviyesiyle dikkat çeken Gürman’ın da soyadını bilmiyoruz, adı da nick olabilir, bilemiyorum. Anonimliğine saygı duyduğumuz Gürman 42 dakika adında bir podcast serisi çekmeye başladı. 42 vurgusu Douglas Adams’ın kült kitabı Otostopçunun Galaksi Rehberi’nden geliyor.

Türkiye ve Dünya siyaseti, kültür, tarih gibi alanlarda içerikler yayınlanan kanalda içerikler son derece kaliteli ve güzel hazırlanmış. Tüketirken keyif aldığım bu podcast kanalını sizlere de tavsiye ederim.

8 -) Muhabbet Teorisi (Tevfik Uyar ve Kaan Öztürk)

Muhabbet Teorisi Podcast serisi, Tevfik Uyar ve Kaan Öztürk’ün bilim, sosyoloji, kritik düşünme, safsatalar, sahte bilimler gibi her hafta belirledikleri konu üzerinde yaptıkları bilgi dolu sohbetleri içeriyor. Yaklaşık 5 yıldır takip ettiğim podcast serisi Açık Bilim kanalında yayınlanıyor. Son yıllarda eskisi kadar sık yeni yayınlar olmasa da her içerik kaliteli ve dinlemeye değer.

9 -) Yeni Haller (Özgür Mumcu ve Eray Özer)

Son 6 ay içerisinde radarıma giren en kaliteli podcast kanalı şüphesiz. İkisi de gazeteci olan yayıncılarımız her içerikte belirledikleri konu üzerinde yaptıkları derin araştırmalardan sentezledikleri bilgileri dinleyicilerine aktarıyor.

Son derece keyifli geçen muhabbette, konu anlamında da inanılmaz esnekler. Bir gün alışveriş merkezlerinin tarihçesinin dökümünü yaparken, 3 gün sonra karşımıza transhümanizm felsefesi ya da hijyen kavramının 8bin yıllık geçmişiyle çıkabiliyorlar. Araştırma becerileri ve konular arasında kurdukları bağlantılar ufkumuzu genişletmeye devam ediyor. Kesinlikle kağıt kalem eşliğinde dinlenmesini tavsiye ederim.

--

--

Erkan Ceylan

Computer Engineer, 2 x UiPath Community MVP. Web sitesi 🔗 erkanceylan.com My English blog is right here ⬇️ https://medium.com/@learnrpawithec