UiPath Geliştiricileri için Sorun Giderme İpuçları 🛠️

Erkan Ceylan
5 min readOct 14, 2023

--

UiPath robotik süreç otomasyon (RPA) projeleri geliştirme aracıdır. Ancak, her yazılım gibi, zaman zaman teknik sorunlarla karşılaşabiliriz. Teknik bir sorunla karşılaşan biri için, sorunların nasıl çözüleceğini bilmek çok önemlidir. Bu makalede, teknik sorunların üstesinden gelmenize ve otomasyon projenizi tekrar rayına oturtmanıza yardımcı olacak adım adım bir kılavuz sunmak istedim.

1-) Sorunu Tanımlayın

Sorun giderme sürecine geçmeden önce, yaşadığınız sorunu net bir şekilde tanımlamanız çok önemlidir. Sorunun ne olduğunu anlamak için ipuçlarını toplamalıyız. Bunun için aşağıdaki gibi sorular sormalıyız:

  • Karşılaştığınız sorun tam olarak nedir?
  • Sorun ne zaman başladı?
  • Sorun sürekli mi yaşanıyor yoksa aralıklı mı?
  • Otomasyon projenizde veya ortamınızda(bilgisayar/sunucu) yakın zamanda herhangi bir değişiklik oldu mu?
  • Loglarda hataya dair bilgi var mı?

2-) Tüm Log’ları Kontrol Et

Sistem logları bize, hatanın nedenine dair en ayrıntılı bilgiyi verecek kısımdır. Dolayısıyla elde edebildiğimiz tüm logları kontrol etmeliyiz.

Orchestrator üzerinden log kontrolü için; (sadece canlı ortam hataları için)

  • Orchestrator web uygulamasına Login olun.
  • İlgili tenant’a ve klasöre giriş yapın.
  • Automations Jobs sekmesini açın
  • Açılan job listesinden hata aldığınız job’ı tespit edin.
  • En sağdaki 3 nokta üzerinden “View logs…” seçeneğini seçin.

UiPath Studio üzerinden log kontrolü için; (geliştirme esnasındaki hatalar için)

  • Genellikle sol altta yer alan Output panelini açın.
  • Açılan panelde loglar yer alır. Burada filtreleme yapılabilir.
  • Alternatif olarak UiPath Studio açıkken CTRL + L tuş konbinasyonuna basarak Log klasörünü açabilirsiniz. Bu klasörde UiPath Studio üzerindeki geçmişten günümüze tüm loglar txt dosyalarında saklı olarak bulunur.

Event Log’larının kontrolü için; (işletim sistemine kaydedilen loglar için)

  • Bilgisayarınızda yada sunucuda EventViewer uygulamasını açın.
  • Sol menüden Windows LogsApplication seçeneğini seçin.
  • Sağ taraftaki Actions panelinden “Filter Current Log…” seçeneğini seçin.
  • Açılan pencereden zaman dilimini, event level seçimini yapın.
  • Listelenen hatalardan Source kısmında UiPath yazanlar bizim kontrol etmemiz gereken hatalardır.
  • Eğer istersek bu hataları bilgisayarımıza kaydetmek için sağ taraftaki Actions panelinden “Save Filtered Log File As…” seçeneğini seçerek kaydedebiliriz.

Sorun çözümü için ilk adımı gerçekleştirdik. Yani hata loglarından hatayı anlamaya çalıştık. Buradaki log bilgileri üzerinden hatayı anlarsak çözüme ulaşmak için aksiyon alabiliriz. Eğer hala hatayı anlayamıyorsak veya çözümleyemiyorsak o zaman 3.adım ile devam etmeliyiz.

3-) Debugging İle Hata Alan Kısmı Çalıştırmak

Bazen bir sorunu tespit etmenin ve çözmenin en iyi yolu, Debug(hata ayıklama) modunda ilgili kısmı çalıştırmaktır. UiPath Studio’da üst tarafta Debug menüsü yer alır. Buradaki fonksiyonlarla adım adım çalıştırma yapmak sorunun kaynağını tam olarak belirlemeye yardımcı olur. Etkili bir şekilde sorun gidermek için Breakpoint noktaları tanımlayabilir ve değişkenleri inceleyebilirsiniz.

Debugging esnasında değişkenlerin değerlerini görmek için Locals panelini kullanabiliriz. Locals panelindeki Locals, Watch ve Immediate sekmeleri yardımıyla değişken ve argümanların o anki değerlerini görebiliriz. Değişken değerlerinde bir sorun görüyorsak, yaşadığımız sorunu buradan da tespit edebiliriz.

4-) Olası Ortam Kaynaklı Sorunları Gözden Geçirin

Bazı durumlarda sorunların kaynağı ortam kaynaklı yani bilgisayar/sunucu kaynaklı olabilir. Ortam kaynaklı sorunlar genellikle aşağıdaki gibidir.

  • Yazılım Güncellemeleri: UiPath programlarının, otomasyon içerisinde kullandığımız uygulamaların ve diğer ilgili yazılımların güncel olduğundan emin olun. Yaşadığınız sorun kullandığınız yazılımın versiyonu ile ilgili olabilir.
  • Erişim İzinleri ve Yetkiler: Otomasyonunuzda çeşitli yazılımlar, ortak alan klasörleri, internet siteleri vs kullanıyorsanız bilgisayarınızın(veya sunucunun) bu kaynaklara erişim iznisi ve yetkisi olup olmadığını kontrol edin. Bazı hataların temel sebebi erişim izni veya yetkinizin olmamasıdır.
  • Ağ Bağlantısı: Otomasyonuzu koşturduğunuz ortamda ağ bağlantısı sorunu olup olmadığını kontrol edin. İnternet erişimi hatası da UiPath’de hata almanıza neden olabilir.

5-) UiPath Community’den Yardım İsteyin

UiPath’in en büyük avantajlarından biri Dünya üzerinde yüzbinlerce geliştiriciye sahip olmasıdır. UiPath Forum‘da binlerce yardımsever geliştirici bulunuyor.

Sorununuzu kendiniz çözemediğinizde, UiPath Forum üzerinde arayabilirsiniz. Log mesajlarından elde ettiğiniz ipuçlarını search keyword’ü olarak kullanabilirsiniz. Büyük olasılıkla benzer bir sorunu başka biri yaşamış olabilir. Forum içerisindeki konularda hatanıza çözüm bulabilirsiniz. Eğer sizin hatanıza dair herhangi bir konu başlığı açılmamışsa siz yeni bir başlık açabilirsiniz.

Bu maddeye ek olarak; eğer halihazırda bir RPA ekibinde çalışıyorsanız veya kurumunuzda bir RPA ekibi varsa, o ekipteki çalışanlara danışabilirsiniz. Aynı hatayı daha önce deneyimlemiş ve çözüm yolunu biliyor olabilirler.

6-) Dokümantasyonu Oku

Bazen yaşadığımız sorun bir fundamental bilgi eksikliğinden kaynaklanabilir. Bir aktivite ya da kütüphane pakedini nasıl kullanacağımızı tam olarak bilmiyorsak, ilgili öğeler nedeniyle hata yaşayabiliriz. Bir aktivite ya da kütüphaneyi nasıl kullanacağımızı öğrenmenin en kolay yolu dokümantasyonlardır.

Bu adres üzerinden UiPath’in dokümantasyonlarına ulaşabilirsiniz. Şanslıyız, çünkü UiPath’in kütüphane ve aktiviteler için çok kapsamlı bir kütüphanesi bulunuyor. Buradan ilgili ürün ve öğelerine dair detaylı teknik bilgilere ulaşabiliriz. Bazen bu bilgiler yaşadığımız sorunu çözmemize yardımcı olur.

7-) UiPath Technical Support Ticket’ı Oluştur

Not: Bu adımı uygulamak için kurumunuzda UiPath ürünü lisanslı olarak kullanılması gerekmektedir. Aksi takdirde bu işlemi uygulayamazsınız.

Eğer tüm aşamaları denedik ve hala çözüme ulaşamadıysak o zaman UiPath’in teknik destek ekibine başvurabiliriz. UiPath’in teknik destek ekibi; uluslarası çok tecrübeli mühendislerden oluşmaktadır. Dolayısıyla kaydımızı oluştururken tüm bilgileri İngilizce olarak girmeliyiz.

Bunu yapmak için bu adresten Customer Portal‘e kurum mail adresinizle giriş yapmamız gerekmektedir. Daha önceden giriş yapmadıysanız kurum mailinizde kayıt olabilirsiniz. Customer Portal’e girdikten sonra Support sekmesini açıp, Create New Case butonuna tıklayarak destek talebimizi oluşturabiliriz. İlgili ekipler çok kısa süre içerisinde sorununuzun çözümü için destek verecektir. Bu aşamada maillerinizi kontrol etmeyi unutmayın.

Yukarıdaki adımlar sizi büyük olasılıkla çözüme ulaştıracaktır. Unutmayın ki yaşadığınız sorunlar sizin gelişmenize fayda sağlar. Toyota üretim sisteminin mucidi ünlü mühendis Taichi Ohno’nun dediği gibi “hiç sorun yaşamamak, sorunların en büyüğüdür.”

Başka bir makalede tekrar buluşmak dileğiyle. Mutlu otomasyonlar dilerim, esen kalın…

--

--

Erkan Ceylan

Computer Engineer, 2 x UiPath Community MVP. Web sitesi 🔗 erkanceylan.com My English blog is right here ⬇️ https://medium.com/@learnrpawithec