UiPath Studio / Studio X Nasıl Kurulur ?

Erkan Ceylan
4 min readSep 23, 2020

UiPath Studio ve UiPath Studio X programları, RPA projeleri için kullandığımız yazılım geliştirme ortamları. Aslında bahsi geçen iki ürün tek bir program ve iki farklı profilden oluşuyor. UiPath Studio, yeni adıyla Studio Pro profesyonellerin kullanımı için hazırlanan içerisinde RPA geliştirme araçlarının yanı sıra Test Suite adı verilen yazılım testi oluşturma aracını da içeriyor. UiPath Studio X ise sade ve kolay öğrenilen yapısıyla hemen herkesin kullanabileceği daha light bir profil.

Bu yazıda yukarıda bahsettiğim UiPath’in RPA geliştirme ortamının kurulumunu ücretsiz olarak nasıl gerçekleştirebileceğimizi anlatacağım.

Kurulum gereksinimleri açısından baktığımızda ortalama bir donanıma sahip her bilgisayar bu programı kurabileceğimizi görürüz. Windows işletim sistemine sahip, 2 GB ve üzeri RAM kapasitesi olan, işlemcisi intel i3 ve yukarı denklikte olan ve harddiskinde 2 GB üzerinde boş hafıza alanı olan her bilgisayarda bu kurulum gerçekleştirilebilir.

Not: Kurulumun başarıyla tamamlanabilmesi için bilgisayarınızda .Net Framework 4.7 veya üzeri bir sürüm yüklü olması gerekmektedir. Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayarlarda bahsi geçen yazılım varsayılan olarak kurulmuştur. Daha düşük işletim sistemleri için bu yazılım Microsoft’un internet sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilip, kurulabilir.

1. Adım

Öncelikle kurulum dosyasını indirmek için UiPath’in resmi web sitesi olan https://uipath.com adresine gidilir. Sağ üstte yer alan Try UiPath Free butonuna tıklanır.

2. Adım

Try UiPath Free butonuna tıkladığınızda sizi UiPath Platform’a üye olmak sayfasına yönlendirecektir. UiPath Studio’u ücretsiz olarak indirebilmek için UiPath Platform hesabınız olması gerektiğinden dolayı, bu sayfa üzerinden üyelik oluşturularak devam edilir. Hızlı bir şekilde üyelik oluşturabilmek için Google, Microsoft veya Linkedin ile üye ol butonlarına tıklanabilir. Sign up with Email seçeneği seçilirse biraz daha fazla bilgi doldurmak gerekmektedir.

Üyelik oluşturduktan sonra kayıtlı email adresinize gelen onay butonundaki linke tıklayarak oluşturduğunuz hesabı onaylamanız gerekmektedir. Bu linke tıkladığınızda otomatik olarak UiPath Platform’da oturumunuz açılmış olacaktır.

3. Adım

UiPath Platform’da oturum açtıktan sonra, anasayfada sağ tarafta Download Studio/Studio X butonu göreceksiniz. O butona tıklayarak kurulum dosyasını bilgisayarınıza indireceksiniz.

4. Adım

İndirilen dosyaya sağ tıklanır. Açılan menüden Yönetici olarak çalıştır (ya da Run as administrator) seçeneğine tıklanır.

Bu adımda kurulum işlemi başlar ve alttaki mavi arka planlı progressbar karşımıza çıkar, bu aşamada arka planda program dosyaları oluşturulur. Buradaki bekleme bilgisayarınızın performasına göre 1 dakika ile 10 dakika arası sürebilir.

5. Adım

Karşınıza gelen lisanslama seçeneklerinden Topluluk Lisansı (Community License) seçeneğini seçin. Topluluk Lisansı tamamen ücretsiz olan lisanslama seçeneğidir. Ticari kullanımını engellemek adına bazı kısıtlamaları olmakla birlikte, proje geliştirme tarafında ticari lisanslı versiyondan herhangi bir eksiği olmadığını belirtmek isterim. Diğer lisanslama seçenekleri, ticari kullanım için belirli bir ücret dahilinde satın alınan lisans anahtarının girilmesi yoluyla veya lisanslı bir Orchestrator ortamı üzerinden tanımlanması için kullanılmaktadır.

6. Adım

Ve mutlu son. UiPath Studio ve UiPath Studio X artık bilgisayarınıza kuruldu. Bu adımda RPA geliştirme ortamınızı hangi profil ile oluşturmak istediğinizi sormaktadır. Kullanım amacınıza göre buradan UiPath Studio veya Studio X seçilir.

Not: Profil değişikliğini programı yeniden kurmaya gerek kalmadan istediğini zaman Home > Settings > License and Profile > View or Change Profile seçeneklerine tıklayarak yapabilirsiniz.

Kurulum esnasında bir sorun yaşarsanız bu içeriğe yorum yazabilir ya da contact@erkanceylan.com mail adresim üzerinden bana ulaşabilirsiniz.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, esen kalın.

Bu içeriğe ve çok daha fazlasına blog sitem erkanceylan.com’dan ulaşabilirsiniz.

--

--

Erkan Ceylan

Computer Engineer, 2 x UiPath Community MVP. Web sitesi 🔗 erkanceylan.com My English blog is right here ⬇️ https://medium.com/@learnrpawithec